Diş Çekimi
Diş hekimliğinde amacımız, mümkün olduğu kadar hastanın kendi dişlerini ağızda tutmaktır; fakat dolgu ve kanal tedavisi ile kurtarılamayacak kadar çok çürümüş, kök ucunda ilerlemiş lezyon, iltihap olan veya ileri diş eti problemi olan dişler genellikle çekilmektedir. Diş çekimi genellikle lokal anestezi altında, dişi ve çevresini uyuşturarak, ilgili dişin çene kemiği içerisinden çıkartılmasıdır.
Gömük Diş Çekimi
Gömük kalma, yani yer bulup sürememe, genelde yirmi yaş dişlerinde ve köpek dişlerinde görülmektedir. Gömük diş operasyonu, dişin üzerinin sadece diş eti ile veya hem kemik hem de dişeti ile örtülü olmasına bağlı olarak ikiye ayrılır. Her iki şekilde de işlem sonucunda diş etine dikiş atılması gerekir. Operasyonun zorluğu ve süresi, dişin kök yapısına, pozisyonuna ve hacmine göre değişkenlik gösterir.
Apikal Rezeksiyon
Mikroorganizmaların, ilerlemiş çürük sebebiyle, dişin kök ucuna kadar ulaşması sonucu, dişin kökünün ucunda, kemik içerisinde lezyonlar gelişebilir. Bu lezyonlar genellikle kök kanal tedavisi ile iyileştirilir. Fakat kanal tedavisi ile iyileştirilemeyecek kadar ilerlemiş lezyonlarda, kanal tedavisine ek olarak, lezyonun üzerindeki kemik kaldırılarak, kök ucunun bir kısmı ile birlikte lezyonun cerrahi olarak alınması ve kök ucuna bir dolgu yapılması gerekir. Bu işlem Apikal Rezeksiyon'dur.
Kist Operasyonları
Çeneler içerisinde, dişlere bağlı olarak veya dişlerden bağımsız çeşitli sebeplerle kistler oluşabilmektedir. Tedavi olarak kistlerin üzerindeki kemik kaldırılıp, kist cerrahi olarak temizlenir.
Comments